Właściwie w każdej instytucji czy firmie, pod koniec roku, pracodawca organizuje tzw. opłatek. Jest to uroczystość, na której pojawić się powinien każdy, bez względu na wyznanie. Firmowe wigilie zwykle zleca się firmom cateringowym, którym można podać menu, ale zazwyczaj nie jest to konieczne.
Jest to swoisty, sympatyczny sposób podziękowania pracownikom za trud, jaki włożyli w całoroczną pracę, a także zachęta do dalszego solidnego wykonywania obowiązków. Podczas tego typu uroczystości, na stołach pojawiają się typowo świąteczne potrawy. Jakie?
Wigilijne spotkanie to również świetny sposób na zintegrowanie współpracowników.
Jako, że spotkania tego rodzaju zwykle nie trwają zbyt długo, pracodawca może zlecić firmie cateringowej przygotowanie jej w formie standing party. Wówczas zastawione świątecznymi specjałami stoły, powinny być ustawione w miejscu ogólnodostępnym dla wszystkich zebranych. Jeśli dysponujemy sporą salą, należy stoły ustawić na jej środku, ale tak, by żaden z pracowników nie miał problemów z sięgnięciem po potrawę. Można również stoły ustawić w dwóch, przeciwległych krańcach sali.
Zwykle w Wigilię nie jadamy potraw mięsnych, toteż i na firmowym opłatku, nie powinno się serwować dań mięsnych. Postawmy raczej na barszcz czerwony i niewielkie krokiety – na standing party, porcje powinny być niewielkich rozmiarów, tak aby talerz trzymany w dłoniach nie był zbyt ciężki. Do Barszczu doskonałym dodatkiem będą również uszka z kapustą i grzybkami. Ponadto wypada podać pierożki o podobnym farszu. Zainteresowaniem cieszą się również pierogi pierożki z owcami czy szpinakiem.
Poprośmy także o przygotowanie kilku rodzajów ryb. Rzecz jasna, nie powinno zabraknąć karpia. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak najbardziej znanym jest karp w galarecie. Galareta przygotowywana jest z wywaru na głowach i ogonach karpia. Karpia (dzwonek) solimy i zalewamy wywarem, dodajemy octu i 2 szklanki wody. Całość pozostawiamy na kilka godzin, dodajemy 2-3liscia laurowe i pieprz w kulkach. Gotujemy na małym ogniu. Ciekawą i smaczną rybą, która można przygotować na wiele sposobów jest tuńczyk oraz łosoś, którego dobrze jest podać w cytrynie.
Poza tym na stołach powinny znaleźć się zakąski śledziowe – w occie czy śmietanie oraz koreczki śledziowe. Koreczki można także przygotować z warzyw, oliwek oraz kostek serka żółtego lub pleśniowego.
Na wigilijnym stole w formie bufetowej postawmy również ciasta takie jak choćby seromakowiec lub po prostu makowiec. Poprośmy również o przygotowanie makówek, czyli bułki pszennej obtaczanej w mleku ugotowanym z makiem oraz rozmaitymi bakaliami. Na szwedzkim stole nie może zabraknąć oczywiście napojów. Starajmy się jednak nie podawać alkoholi. Wyjątek może stanowić białe i czerwone wino.
Możemy pokusić się także o jedno danie orientalne. W dobrym guście będzie przygotowanie sałatek i surówek, których nie jadamy na co dzień. Warto tutaj sięgnąć do kuchni włoskiej i przygotować coś z makaronem, albo z serem mozzarella, pomidorkami, rukolą oraz grzankami lub wybrać coś pysznego z kuchni azjatyckiej. Przygotujmy np. sałatkę tao tao z ryżem, sosem sojowym i pędami bambusa. Jest to danie zdrowe i łagodne.
Zadbajmy o ozdoby wykonane z warzyw i owoców oraz o patery z owocami cytrusowymi oraz o jabłka, które odwiecznie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia.