Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kursy sommelierskie, zawód sommelier 2018

Jak zostać sommelierem?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

sommelierCzym właściwie zajmuje się sommelier i jaką rolę pełni? W Polsce jest to zawód mało znany, a czasami wręcz niszowy, zapewne dlatego gdy pojawia się hasło sommelier nie wszyscy wiedzą o jaką dokładnie pracę chodzi. W różnych krajach zawód ten jest różnie postrzegany, ale najczęściej stosowana, a w związku z tym najbardziej powszechna jest definicja powstała we Francji, która każe za sommeliera uważać osobę, która w lokalu gastronomicznym zajmuje się zakupem, składowanie i podawaniem oraz polecaniem wina gościom restauracji.

Bardzo często przyjęło się nazywać sommelierami kelnerów, którzy mają nieco większe pojęcie o winie niż inni pracujący w lokalu.
Jeśli mowa o odpowiednim podawaniu wina gościom i wybieraniu gatunków najbardziej odpowiednich do potraw, które spożywają to w tej materii nie ma większego problemu, ponieważ coraz częściej w polskich restauracjach, zwłaszcza tych, które chcą pretendować do miana lokali o wysokiej klasie, zatrudniane są takie osoby. Niestety bardzo często kelnerzy nazywani sommelierami nie mają większego wpływu na tworzenie karty win i na sposób przechowywania alkoholi.
Każda osoba pretendująca do miana sommeliera doskonale wie, że w tej branży potrzebna jest niezmiernie szeroka wiedza dotycząca win, ich historii, pochodzenia, winnic, procesu produkcji, upraw, a nawet gleby i warunków klimatycznych, ponieważ wszystkie te elementy mają niezmiernie duży wpływ na późniejszy charakter wina.

Wiedzę tą można zdobyć na kursach dla sommelierów, podczas których kandydaci uczą się tajników sztuki sommelierskiej, gatunków win, sposobów podawania i innych, ważnych w tej pracy umiejętnosci. Najbardziej wartościowe kursy w tej dziedzinie organizowane są przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Istnieją również inne kursy i studia (na przykład enologia na Uniwersytecie Jagiellońskim), które nie przygotowują bezpośrednio do pracy w charakterze sommeliera, ale dają dobre podłoże teoretyczne, które obejmuje, tak ważną w tej branży, wiedzę o winie. Jednak najlepsi polscy sommelierzy zgodnie potwierdzają, że w tej pracy najważniejsza jest praktyka, a bez niej, nawet najlepsze studia, mogą okazać się bezwartościowe.
W Polsce jest to zawód z dużymi perspektywami, ponieważ coraz więcej ludzi ma dużą wiedzę dotyczącą win i ich sposobu podawania, a tym samym oczekują wysokiego poziomu usług w tej dziedzinie. W związku z tym, już na początku drogi zawodowej, sommelier może liczyć na zarobki kształtujące się na poziomie średniej krajowej.

0
0