Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jak założyć restaurację, knajpę, pub? 2018

Otwieranie własnego lokalu gastronomicznego krok po kroku

[Głosów:0    Średnia:0/5]

własny lokal gastronomicznyZastanawiasz się nad otwarciem lokalu gastronomicznego? Musisz liczyć się z tym, że rynek ten tak naprawdę jest niemal przeładowany. Jak przebić się pośród konkurencji? Czasem nie trzeba silić się na ogromną oryginalność. Okazuje się bowiem, że liczba osób, które odwiedzają puby ciągle rośnie. Rynek jest bardzo konkurencyjny, ale nie zmienia to faktu, że zapotrzebowanie jest nadal. Znajdzie się więcej miejsce na nowe knajpki. Jak otworzyć własny lokal gastronomiczny? Na co zwracać uwagę na początku drogi otwierania własnego lokalu gastronomicznego?

Przede wszystkim należy założyć działalność gospodarczą. Aby to zrobić, należy przejść przez szereg formalności. Najpierw należy złożyć wniosek o dokonanie wpisu do Ewidencji Działalności Gospodarczej. Kolejny etap to uzyskanie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego oraz Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej. Potem pozostaje jeszcze zgłoszenie się do Urzędu Skarbowego w celu nadania NIP. Trzeba także dokonać zgłoszenia rejestracyjnego dzień przed rozpoczęciem działalności gospodarczej. Trzeba kupić również kasę fiskalną, pieczątkę firmy. Potem zgłaszamy pracowników do ZUS, kierujemy ich do Medycyny Pracy, zgłaszamy się do Państwowej Inspekcji Pracy oraz do Sanepidu.

Na pewno liczy się miejsce, w którym będziemy knajpkę prowadzić. Wielu właścicieli knajp twierdzi, że powierzchnia nie powinna być mniejsza niż 150-200 mkw. Wybierając dany lokal należy sprawdzić czy spełnia on wszystkie wymagania oraz zezwolenia. Po zakupie lub wynajmie lokalu, należy pomyśleć o uzyskaniu koncesji na alkohol. Według prawa alkohol można sprzedawać, gdy posiada się zezwolenie wydane przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży.

Oczywiście trzeba dokładnie zastanowić się nad wyposażeniem lokalu. Wielu początkujących przedsiębiorców nie ma odpowiedniej ilości środków na zakup nowego sprzętu. A kredyt jest niemożliwy do otrzymania (albo przedsiębiorca nie chce od razu tak bardzo się zadłużać). Świetnym rozwiązaniem może okazać się leasing sprzętu gastronomicznego. Tak, tak. Dzisiaj to nie tylko leasing maszyn budowlanych. Znajdziemy oferty leasingowe dla przychodni i szpitali, oferty leasingowe dla rolników czy oferty leasingowe na sprzęt komputerowy, oferty leasingowe na sprzęt sportowy lub oferty leasingowe maszyn dziewiarskich. W przypadku gastronomii leasing może również okazać się świetnym rozwiązaniem. Warto wziąć to pod uwagę.

0
0